fbpx
Gototop

PRODAJNA GALERIJA STUDIJA KERAMIKE BARDAK
- U PROCESU IZRADE -

Hvala na strpljenju!

 

Studio Keramike Bardak Vam predstavlja unikatne radove grnčara Saše Matića rađene u više različitih tehnika. Radovi su podeljeni u tri kategorije: upotrebna keramika, dekorativna keramika i rasvetna tela. Rađeni su kombinacijom tehnika i koncipirani kao unikatni komadi u malim serijama do deset primeraka istog komada. Imate mogućnost kupovine samo ovde navedenih predmeta, jer posebne porudžbine ne primamo. Fotografije radova mogu imati manja odstupanja od predmeta koji ćete dobiti jer se sve radi ručno i bez kalupa. Pre nego što Vam se predmet dostavi dobićete detaljne fotografije rada koji Vam se šalje kako biste dali odobrenje. Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem bilo kojeg navedenog načina na našoj Kontakt stranici.

 

 • Proces izrade - Najstariji pronađeni fragmenti keramike stari su oko 30.000 godina. Svet se menjao, ali su osnove izrade predmeta od keramike ostale iste. Glina kao primarni materijal hiljadama godina poprimala je drugačije oblike, ali je sama tehnologija izrade ostala slična- ako ne i ista. Glina direktno iskopana retko se može odmah koristiti, potrebno ju je prečistiti i izmesiti kako bi bila jednake vlažnosti i mekoće i bez zarobljenog vazduha. Možemo je oblikovati najrazličitijim tehnikama, ali ono što je bitno je da svi predmeti moraju biti tankog zida kako bi keramika mogla da se peče. Naša specijalnost jesu radovi nastali na grnčarskom točku, ali pored toga koristimo i tehnike ručne izrade (kobasice, ploče, pomoćne kalupe). Za izradu predmeta ne koristimo kalupe za serijsku proizvodnju, pa je samim tim, čak i u seriji radova, svaki unikatan. Sušenje traje desetak dana, nakon čega imamo biskvitno pečenje na temperaturi od 900°C. Nakon biskvitiranja dobijamo pečenu glinu tzv. terakotu. Nju možemo prekriti tankim slojem glazure kao vidom dekoracije, koja se zatim ponovo peče na temperaturama i do 1280°C. Tek nakon toga imamo gotov proizvod koji se može upotrebljavati, ili dekorisati Vaš dom. Bitno je napomenuti da su glazure samo jedna od varijanti dekorisanja keramike i pored njih postoje i mnoge druge. Sam proces izrade jednog predmeta, kada se sve uzme u obzir, može da potraje i dvadesetak dana.
 • Iz našeg ugla - Studio keramike Bardak postavlja visoke tehničko-tehnološke standarde kada je izrada predmeta od keramike u pitanju i samo predmeti koji ih ispunjavaju mogu se naći na ovim stranicama. Inspiraciju pronalazimo u kombinaciji tradicije i modernog, sa minimalističkim pristupom i akcentovanim detaljima. Trudimo se da održimo balans na večnoj klackalici estetike i funkcionalnosti. Bilo da tragate za predmetima od keramike za poklon ili za sebe, nadamo se da ćete uživati u potrazi, a za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.
 • Transport - Odabrani radovi se mogu preuzeti lično u našem studiju u Beogradu, ili u Novom Sadu. Takođe mogu biti dostavljeni putem Pošte, ili kurirske službe po izboru, ali u ovom slučaju ne odgovaramo za eventualna oštećenja prilikom transporta. Svi predmeti namenjeni su domaćem tržištu, ali ne isključujemo mogućnost slanja u inostranstvo u posebnim slučajevima koji se zasebno dogovaraju.

KONTAKT INFORMACIJE

 

 • Telefon: +381 63 7172484 (09-21h) - Viber Viber Whatsapp WhatsApp
 • E-mail: keramika@bardak.rs
 • Facebook (sanduče/inbox): facebook.com/keramikabardak
 • Instagram (sanduče/inbox): instagram.com/keramikabardak
 • Lokacija Beograd - MAPA
 • Beograd 11158, Stari Grad (Dorćol), Pančićeva br.14
 • Lokacija Novi Sad - MAPA
 • Novi Sad 21000, Centar, Dunavska br.12 (pasaž)