fbpx
Gototop

BLOG

 

Na Blogu Studija Keramike Bardak imaćete mogućnost da saznate najnovije informacije o dešavanjima u našem studiju. Prenosićemo vesti i konkurse koji mogu biti interesantni svima koji se bave keramikom. Predstavljaćemo umetnike u oblasti keramike i njihove radove koji Vam mogu poslužiti kao inspiracija. U posebnom segmentu pisaćemo i prenositi tekstove iz retkih stručnih knjiga iz oblasti istorije keramike ali i tehnologije i tehnike. Sve ovo možete pronaći u dole navedene tri kategorije.

 

 Iz našeg ugla

 Tehnologija i tehnike

 Istorija keramike

Nabavka materijala za rad u keramici u Srbiji

Nabavka Materijala Za Keramiku

Jedan od problema bavljenja keramikom u Srbiji je svakako nedostatak izbora kada je nabavka materijala za rad u pitanju. Ovo se može zaključiti kroz jednostavnu pretragu na internetu i izbor koji Vam se nudi kada uporedite domaće i strane firme. Svakako otežana situacije ne znači i nemogućnost kvalitetnog rada i bavljenja keramikom. Ovaj veliki manjak se nije odrazio na kvalitet radova keramičara u Srbiji, čak nasuprot, sa onim što im je ponuđeno ovde stvaraju dela koja nas, polako ali sigurno, postavljaju među lidere na regionalnoj sceni.

Izrazi i termini zaboravljenog zanata

Recnik Izraza Grncarija

Grnčarstvo kao zanat polako izumire, zajedno sa njim termini i izrazi koje su ga u stopu pratile. Nema puno tekstova koje možete pronaći o keramici u Srbiji a da se ne bave nama bliskom vremenskom periodu i često su posvećeni keramici kao umetnosti a tek po koji zanatlijama koji su ostali. Istorijski izvori od srednjeg veka pa do početka dvadesetog su retki i nepotpuni, a tekstovi često interpretacija autora zasnovana na ono malo informacija njemu dostupnih. Nove tehnologije smenjuju stare a isto je i sa izrazima koji se koriste. Danas ćete retko sresti osobu koja zna šta su okarine, bardak, testija, kondir.

Rečnik pojmova u keramici

Rečnik Pojmova U Keramici

S obzirom na kompleksnost i širinu keramike kao naučnog i umetničkog polja kroz nju se prožima izuzetno veliki broj pojmova koji se tiču materijala koji se koriste, sirovina, tehnoloških procesa, alata itd. Moderni rečnici koji se bave ovom tematikom sadrže i po nekoliko hiljada pojmova koji su na ovaj ili onaj način povezani sa keramikom. Ovde su izdvojeni samo neki, koje ćete najverovatnije ukoliko se malo ozbiljnije pozabavite keramikom, sresti u toku rada i istraživanja.

Stari tipovi glazura kroz istoriju

Stari Tipovi Glazura

Poznavanje načina pravljenja glazura za keramiku datira od pre nove ere. Kako su glazure pravljene u različitm delovima sveta, pre bilo kakvog poznavanja hemije i tehnologije, moglo bi se zaključiti da je taj proces u suštini jednostavan i da su sirovine za pravljenje glazura dostupne u prirodi. Posmatrajući rezultate rada u oblasti drevne glazirane keramike, moglo bi se reći da oni nisu inferiorni u odnosu na rezultate današnje keramike, iako su postignuti čistim empirijskim metodama, koje nemaju potporu u naučnim, teorijskim saznanjima.

Strana 1 od 3